fbpx Skip to main content

Leasen of kopen?

Advies op maat

Bij de keuze tussen leasen en kopen spelen een aantal factoren een rol. Bij Lesautolease.nl geven we je daarom graag een advies op maat, afgestemd op jouw wensen en situatie. Wil je alvast weten wat de voor- en nadelen zijn van leasen en kopen? Deze hebben wij hieronder voor je op een rij gezet.

Beschik je over voldoende vermogen, wil je graag zelf investeren, hoeveel wil je zelf in de hand houden en waarin wil je graag ontzorgd worden? Of je jouw lesauto beter kunt leasen of kopen, is volledig afhankelijk van je situatie en wensen. Bij Lesautolease.nl vinden we daarom dat een keuze tussen leasen en kopen altijd zorgvuldig gemaakt moet worden. Wij helpen je daar graag bij! Om het je gemakkelijker te maken, hebben wij hieronder de voor- en nadelen van kopen en leasen op een rij gezet. Wij willen hierbij nogmaals benadrukken dat dit algemene informatie is en dat wij je graag een persoonlijk advies geven dat op jouw situatie is afgestemd.

Lesauto kopen

Heb je voldoende eigen vermogen om zelf je lesauto aan te schaffen? Dan kan kopen een interessante optie zijn. Bij de aankoop van je eigen lesauto houd je alles zelf in de hand. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf hoe lang je in de auto blijft rijden en dus ook over hoeveel jaren je de afschrijving kunt verspreiden. Je bent niet afhankelijk van een (contract van een) leasemaatschappij. Tegelijkertijd liggen ook de risico’s bij jou. Zo kun je te maken krijgen met schade, diefstal, onderhoudskosten en waardevermindering.

Als je een lesauto koopt op rekening van je rijschool, dan kun je een aantal kosten aftrekken van de winst. Zo kun je verzekerings-, onderhouds- en brandstofkosten aftrekken, btw op de aanschafprijs en afschrijving van de auto. Dit is wel aan een aantal regels gebonden. Rijd je ook privé in je auto, dan komt een deel van de btw-aftrek te vervallen. En wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan moet je fiscale bijtelling betalen (afhankelijk van de auto een bepaald percentage van de waarde van de auto). Schaf je een lesauto aan op rekening van je rijschool, dan kun je de kosten van de aanschaf niet aan andere bedrijfszaken besteden. Deze kosten staan namelijk op de balans van je bedrijf, waardoor er minder ruimte is voor investeringen.

Lesauto leasen

Wil je nog even geen lesauto kopen, de kosten liever spreiden of geen risico’s lopen? Dan kan het leasen van een lesauto een goede keuze zijn. Vooral voor startende rijschoolhouders of rijschoolhouders die op zoek zijn naar meer flexibiliteit is leasen vaak een prima oplossing. Met leasen kun je, wanneer je voor full operational lease kiest, volledig ontzorgd worden. Op die manier heb je geen omkijken naar bijvoorbeeld beheer en onderhoud van je lesauto. Dat betekent minder administratieve rompslomp en meer gemak. Maar ook wanneer je juist wél de regie wilt behouden en zelf de administratie wilt doen, en zaken zoals onderhoud in eigen beheer wilt houden, kun je kiezen voor leasen. Je maakt dan gebruik van financial lease. Hierbij kun je wel je kosten spreiden, terwijl je tegelijkertijd alles zelf in de hand houdt. Bij het leasen van een lesauto heb je de keuze tussen drie leasevormen: full operational lease, financial lease en short lease. Je leest hier meer over deze verschillende leasevormen.

Een lesauto kopen in het kort

  • Interessant als je voldoende startvermogen heeft
  • Alles in eigen hand en geen contract met een leasemaatschappij
  • Kosten aftrekbaar van je belastbare winst
  • Minder ruimte voor andere investeringen (auto staat op de balans)
  • Risico’s liggen bij jezelf

Een lesauto leasen in het kort

  • Interessant als je geen startvermogen hebt
  • Keuze uit drie leasevormen: full operational lease, financial lease en short lease
  • De zekerheid en het gemak van een vast bedrag per maand
  • Auto staat bij full operational lease niet op de balans, dus meer ruimte voor andere investeringen
  • Afhankelijk van de leasevorm die je kiest: alle zorgen uit handen of zelf de regie blijven voeren

Wat zijn je wensen?

Of je beter kunt kopen of leasen, is geheel afhankelijk van jouw wensen en situatie. Wij geven je graag een eerlijk en persoonlijk advies op maat. Neem hiervoor contact met ons op!